Aby uświetnić czymś słodkim dzień urodzin naszej Rozalki przygotowaliśmy słodkie ciasteczkowe lizaki – przepis poniżej!

SKŁADNIKI:
- kruche ciasto ( szklaną mąki pszennej, szklanka mąki krupczatki, dwa żółtka jaj, kostka masła, 3/4szkalnki cukru pudru,) – wszystko łączymy ze sobą, najlepiej ręką, rozkruszone ciasto wysypujemy na formę i pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni.
- serek mascarpone (my użyliśmy Danio i były trochę za miękkie)
- płatki owsiane lub siekane orzechy dla chrupkości
- wiórki kokosowe
- czekolada do rozpuszczenia
- wykałaczki lub słomki
- kolorowa posypka

PRZYGOTOWANIE:
Upieczone i wystudzone kruche ciasto mieszamy z serkiem i orzechami.

Formujemy małe kulki i obtaczamy je we wiórkach kokosowych, posypce lub w rozpuszczonej uprzednio czekoladzie.

Układamy na desce bądź talerzyku, nakłuwamy patyczkami i wkładami do lodówki na 2/3 godziny lub na pół godziny do zamrażalnika.


Przygotowaliśmy trzy rodzaje: w czekoladzie, z posypką cukrową i obtoczone w wiórkach kokosowych, tak żeby każdy znalazł coś dla siebie:) Możliwości jet oczywiście więcej, to tylko nasza propozycja;)

Uwielbiam przepisy, które można mocna spersonalizować, przygotować ze swoimi ulubionymi składnikami. Cake popsy do takich właśnie się zaliczają.
Jakie są Wasze ulubione słodkości na przyjęcia?
SMACZNEGO!